Senaste nytt om E10 och Golfklubben

26 JUN 2013 17:18
Arbetet med den nya E10an går fortsatt framåt. LKAB, Kommunen och Trafikverket har kommit överens om dragningen och tidplanen kring det fortsatta arbetet med vägen.
  • Skapad: 26 JUN 2013 17:18

Som det just nu ser ut så kommer inget att stoppa E10ans framfart genom golfklubben. Det betyder att det redan under våren/försommaren kommer att pågå vägarbeten på golfbanan. Rangen, klubbhus- och övningsområdet, parkering och infart kommer att försvinna när E10an drar fram.

Samtidigt som detta pågår har det genomförts ett översiktligt kalkylarbete på att anlägga ersättningsanläggningar för det som försvinner. Dessa kalkyler kommer att hamna mellan 15 och 30 miljoner kronor, som behöver ersättas av vägbyggets sponsor. När vi tittar på de nya anläggningarna försöker vi tänka långsiktigt och brett. Frågor som: hur kan vi skapa förutsättningar för andra aktiviteter kring golfbaneområdet som exempelvis disc golf, skidor, cykel, promenadstråk eller annat som kan passa. Syftet är givetvis att göra denna nya stadsdel så trivsamt som möjligt och givetvis så tillgängligt som möjligt för så många som möjligt.

Golfmässigt försöker vi få in en golfbanearkitekt i detta tidiga stadium av projektet. Golfbane arkitektens uppgift blir just att med den ram vi har utforma och förändra det som golfmässigt behöver förändras så att vi långsiktigt kan ha kvar möjligheten att någongång verkligen bygga ut banan till de 18 hål som den en gång designades för.

Det är tyvärr inte bara E10an som omöjliggör vissa hål användas. Det är också LKAB som av säkerhetsskäl blir tvungen att flytta säkerhetsstaketen mot Tuollagruvan, så att även dessa tar bort möjligheterna till att bygga ut en ligt den tidigare designen. Även det behöver vi ta hänsyn till.

Känslan från golfklubbens håll är just nu att detta kan bli riktigt bra för klubben, för Kiruna och alla vi oss som änslakr att golfa. Även om 2014 och 2015 kan bli en del stökiga golfår i Kiruna.

Ha en härlig golfsommar!

Skribent: Jonny Siikavaara