Säg alltid JA!

29 MAJ 2011 07:29
Trots att det är i slutet av maj, så inser jag att både understället och det vind- och regntäta lagren måste på. Ute råder det isbitande plusgrader, när den kalla vinden tillsammans med det strilande regnet sakta kyler ner en. Det gäller att förbereda sig väl för en utedag som denna. Blir man kall är det sällan roligt att vara ute och jobba. Och roligt måste det vara. Det är ju precis därför man vill göra det.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:35

Det finns människor man träffar på som alltid ställer upp, trots att de redan har en fulltecknad kalender. Någonstans kan dessa människor ta fram ytterligare några timmar att bjussa på. Det vanliga och kanske det normala är väl att man ryggar tillbaka, när man får frågan om man kan ställa upp. Ställa upp och engagera sig i något som betyder mycket för någon annan. En snabb tanke som skannar den hårt schemalagda kalendern ger oundvikligen svaret: Jag har inte tid.

Men det är ju inte riktigt sant. Det som är riktigt sant är att både du och jag och alla de andra har tjugofyra timmar till förfogande varje dygn, exklusive den dagen vi föddes och den dagen vi dör. Det är fakta. Så tid har vi. Men vill vi ställa upp och göra något för någon annan? Jag tror att så gott som alla egentligen vill det. Det är ju en av de egenskaper som inga andra djur har, förutom människan. Att kunna glädjas åt att göra saker för andras skull. Så egentligen vill vi. Varför säger vi då att vi inte har tid? Är det kanske jobbigt att andra skall styra vår kalender? Känner vi oss kanske lite ofria då?
Eller är det så att vi vill verka lite viktiga genom att vara lite ”överupptagen”? Ofta när man själv ställer frågan till någon, så har denna någon långt innan det krystade ”Nej, Jag har inte tid.” svaret ljuder, redan med hela sin kropp visat, hur jobbigt man upplever frågan. Man vill ofta svara ja men vågar inte ge hela sig själv bara för att ställa upp. Innan svaret kommer vrider sig kroppen redan av inre konflikter, lite likt en mask på en krok.

Jag tror att konsten är att finna glädjen i det man gör. Glädjen i att kunna vara så förmögen så man kan ge av sin tid och sitt engagemang till andra. Oavsett om man ger detta till en god vän, en arbetskamrat eller som ideellt arbete till vårt samhälle, genom någon förening. Kan man hitta glädjen i detta blir man rikligt belönad. Belönad i annat än kronor och ören. Belönad av sådant som gör livet värt att leva. Sådant som vi människor ständigt behöver, ständigt både trånar efter och söker. Sådant som vi slickar i oss om vi har chansen. Med en smak av det sötaste honung, med ljuvliga dofter av fantasi och som direkt syns i våra ögon, när vi har det lika väl som det syns när vi saknar det.
Det kan man bara få när man ställer upp. När man gör saker för andra.

Trots det är inte livet rättvist. En god vän till mig, B-O, hade det alltid i ögonen. När man frågade honom, svarade han alltid JA. Hela hans kropp visade med all tydlighet att han helt konfliktlöst ställde upp, om han kan hjälpa till. Sådana vänner är en ovärderlig tillgång. En av människans tre rikedomar.
För två år sedan avled han av cancer. Livet är inte rättvist. Men.

För alla er som vill ställa upp för andra, oavsett om ni lyckas med det eller inte, så kan ni stanna upp och fundera en stund, när ni passerar hål sex på Kiruna Golfklubb. Där finns en minnessten som är tillägnad till människor som alltid ställer upp, som alltid säger JA och som gör det av ren och skär glädje. B-O är fortfarande min symbol för allt som det innebär att kunna säga JA.
Vila i frid, goa vän.

Jonny Siikavaara