Anna och Isak vann första Snow Golf Open

31 JAN 2011 11:47
Premiärtävlingen på Kirunas Iron Mine Snow Course genomfördes lördagen den 29 januari. Vinnare i partävlingen blev Anna Wester och Isak Siikavaara-Wester efter fint spel. I singelklassen vann Anders Lampa. Anders och hans parkompis Magnus Tavér kom till banan med skotrar och bagarna på ryggen. Vimmelbilder finns.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:36

Bilden: Anna Wester, Isak Siikavaara-Wester, Jim Johansson och Daniel Sammlin.

Klicka för vimmelbilder

Ett fyrtiotal golfare hade samlats ute vid den nedlagda järnmalmsgruvan i Tuollavaara. Där har Kiruna Golfklubb pistat en vintergolfbana på den ordinarie banan. Trots ett ymnigt snöfall var det bara glada miner och förväntan. Hur funkar det att slå från snö? Hur snabbt rullar bollen på whiterna (snöklädda greener)? Under normala omständigheter hade tävlingen varit tvungen att ställas in. Snö är en nödvändighet för snögolf men nysnö är inte att rekommendera. Men premiär är premiär och klockan 10.00 slog så Kiruna Golfklubbs ordförande Jonny Siikavaara ut en fin drive på den pistade fairwayen. Kiruna Snow Golf Open var igång. Den spelades som en partävling över åtta hål.

Efter fyra hål serverades en god laxsoppa till lunch i CAMP Ripans lavvo.

Pilotprojekt
Snögolf i Kiruna ar ett pilotprojekt där klubben tillsammans med bl a ICEHOTEL, CAMP Ripan och Kiruna Trailservice velat testa möjligheterna att spela golf under vinterhalvåret. Det finns många golfera runt om i världen och att spela snögolf kan locka många att komma till Kiruna och prova den upplevelsen. När golfaren kommer till snögolfbanan kan en skoter med baghållare vara förberedd. Istället för golfbil åker man skoter runt banan. En häftig upplevelse vi kan erbjuda. Förutom golfen finns redan många andra saker i Kiruna och Jukkasjärvi för besökarna att uppleva.

Bygget av banan
Veckan innan tävlingen färdigställdes banan. En pistmaskin fixade fairways och snowkeeperna jobbade med att göra whiterna jämna och fina. Det var många frågetecken om vilka maskiner och verktyg som skulle användas för att få till det på bästa sätt. De rätades ut under arbetets gång och dagen innan tävling var allt i perfekt skick.

Svensk Golf hade fått nys om snögoflbanan och var intresserade att få bilder med snögolfare. På torsdag och fredag var det strålande sol och Jörgen Medman från Krauz & Co Reklambyrå hade med sig kameran och tog flera fina reklambilder. Natten mot lördag drog ett kraftigt snöfall in över Kiruna. Det var natten innan tävlingen och banarbetarna ställdes inför en ordentlig utmaning. En stor eloge till Tomme Isaksson och hans medarbetare som yckades få undan så mycket snö att premiärtävlingen kunde genomföras.

After Snow Golf
På eftermiddagen var det After Snow Golf på Ripan. De serverade oxfileplanka eller burgare till ett schysst pris. Många nöjda och glada golfare pratade igenom dagens upplevelser. Även fast inte spelar varit på topp för alla så var det inget fel på humöret. Tillsammans med trubaduren Mr Brown (Max Zakrisson) skönsång och bildspel från dagen steg spänningen inför prisutdelningen.

Resultatlista (tävlingen fanns även upplagd i Kiruna Golfklubbs Live Score-system)

Partävling
1:a    Isak Siikavaara-Wester, Anna Wester (14p)
2:a    Peder Gidlund, Magnus Raattaama (12p)