Hoppa till sidans innehåll

Grönt kort-kurs


Så här gör du

Kiruna Golfklubbs modell för att ta Grönt kort är enkel och snabb. Du behöver inga förkunskaper och all utrustning finns att låna. Det tar oftast mellan två till fyra veckor att genomföra beroende på hur planeringen ser ut. Vi vill ha dig som golfkompis - välkommen att anmäla dig till en Grönt kort-kurs.

 

grontkort

1. Startträff
Anmäl dig till en Startträff för Grönt kort. Där kommer du att få info om Grönt-kort-kursen, medlemsskap (1.990 kr introduktionspris för nya medlemmar op 2.990 kr) och även få den internetbaserade självstudiekursen för Grönt kort. På Startträffen diskuterar vi golfen i allmänna termer. Vi kikar på vad som finns i anslutning till en golfbana - klubbhus, övningsområde och golfhål. Länk till planerade Start-träffar.

2. Teori och praktik

Gå igenom självstudiekursen för Grönt kort. Utöver detta kan du alltid träna själv ute på golfklubben. Bollar och klubbor finns att låna.

rangeDrivingrange/Övningsområde på Kiruna Golfklubb

3. Grönt kort
När självstudiekursen är klar anmäler du dig till en Grönt kort-träff för avslutning. Där får du din licens (Grönt kort). Du börjar med handicap 54 och får spela på banan tillsammans med fadder. Någon som har handicap 36 eller lägre. Dessutom finns det två övningshål att träna på.

 

Vad är Grönt kort

Grönt kort är egentligen inget kort utan en licens som registreras hos Svenska Golfförbundet. Grönt kort i golf gör att man får spela golf på banor i såväl Sverige som internationellt. Det finns pay-and-playbanor som godkänner spel utan grönt kort, men för den som vill ha golf som hobby eller idrott är det gröna kortet i princip ett måste. Tidigare har det varit ganska omständigt att ta Grönt kort men från 2012 är det enklare och snabbare.

Efter avslutad kurs har man rätt att spela på riktiga golfbanor. Man får i början handicap 54 och spelar tillsammans med en fadder. För att sedan få ett officiellt handicap skall man klara av att spela på handicap 36.

 

Handicap

Handicapsystemet är ett sätt att jämna ut skillnader mellan golfspelare av olika skicklighet. Detta görs genom att spelarna har ett numeriskt värde med en decimal mellan 0,0 och 54,0, som de får subtrahera sin bruttoscore med. Detta värde kallas handicap. Ju skickligare spelare desto lägre handicap. Handicapsystemet används för att en skicklig golfare och en mindre skicklig ska kunna tävla mot varandra på någorlunda lika villkor. Man kan sänka och höja handicapet genom att spela ronder. Spelar man bättre än sin handicap sänker man alltid sin handicap. Spelar man sämre än sin handicap höjer man sin handicap.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:45 Skribent: Peder Gidlund

Postadress:
Kiruna GK - Golf
IFK Kiruna, Idrottsvägen 10
98139 Kiruna

Besöksadress:
Linbanevägen 7
98130 Kiruna

Kontakt:
Tel: 0703231257
E-post: This is a mailto link

Se all info